Fördős és a spanyol konyha

Legtöbben a tévéből ismernek, talán kevesebben tudják, hogy korábban churros-os gasztro biznisz-t vittél. Honnan jött az ötlet? Spanyolországban szerettél bele a churrosba vagy más tájakon?

A churros biznisz még megvan, édesapám foglalkozik vele! Először Mexikóban kóstoltam, de végül Brazíliából hoztam be az első churros-sütő gépet. Az ottani változat vastagabb és dulce de leche-vel, azaz édes karamellkrémmel töltik meg. De én személy szerint az eredeti, vékony, kicsit sós spanyol verziót szeretem jobban!

 

 

A churros-on kívül, mi az amit még kedvelsz a spanyol konyhában? Ha azt kérnénk tőled, hogy ma valami spanyol finomságot készíts, mi lenne az?

Valószínűleg egy gambas al ajillot, azaz fokhagymás garnélát! Az én verziómban a fokhagyma az elején is belekerül az ételbe és jól lepirul, édeskés lesz, de a végén is teszek hozzá, hogy az intenzív, nyersebb fokhagymaíz is átjárja a roppanósra készült rákokat.

 

 

Szerinted a spanyolok tényleg nagyon egészségesen esznek? Sokszor olvasunk a mediterrán diétáról, de azért valljuk meg, a spanyolok nagyon szeretik a bő olajban sült ételeket: krokett, sült apró halak, sült krumpli mindenhez, olajban sült zöldségek, stb.

Én az egyszerű spanyol konyhát robosztusnak, ízesnek, de kissé nehéznek ismertem meg, és hát tényleg nagyon szeretik a bő olajban sült dolgokat. Biztos nem a világ legegészségesebb ételei ezek, de egyértelműen helyük van a kiegyensúlyozott (és élvezetes!) táplálkozásban.

Persze azért sok egészséges élelmiszert, ételt is kínál a spanyol konyha, gondoljunk csak az olivabogyóra és olivaolajra. Tényleg! Ha valaki tőled kér tanácsod, hogy spanyol vagy olasz olivaolajjal öntözze meg a friss salátáját, akkor te melyiket javaslod?

Akár olasz, akár spanyol, én a nyersebb, kesernyésebb, a frissen kaszált fű illatára emlékeztető olajakat szeretem, mint ahogy a bogyókból is az erősebb ízűek állnak közel hozzám.

Van kedvenc spanyol ételed, amiért rajongsz?

Imádom a jól készült paellát, aminek az alján kicsit lepirul a rizs. Ennek külön neve is van, úgy hívják: socarrat. Ez a kissé megbarnult, pirult, de mégis szaftos alsó rész jelzi, hogy hozzáértő készítette az ételünket.

A szakértelem mellett tudjuk, hogy a főzésnél nagy jelentősége van a jó alapanyagnak is. Spanyolországban milyen tapasztalataid voltak?

Volt szerencsém megfordulni Madridban, Barcelonában és egy kis faluban, Piedrahitában is eltöltöttem egyszer 10 napot. Mindenhol a mediterrán konyhára jellemző egyszerűséggel és elsőosztályú alapanyagokkal találkoztam. Nem véletlenül imádtam minden spanyol utamat! :)

Amikor Spanyolországban jársz, hogyan teszteled a helyi gasztronómiát? Itt olyanokra gondolok, hogy mi az, amit nem hagysz ki, például elmész egy hal- vagy gourmet piacra, tapas bárba, vagy fine dining étterembe.

A piac nálam mindig alap, mint ahogy a piacok környékén található kisebb talponállók, büfék is. A tapas mellett pedig a baszk pintxo nagy kedvenc, amivel amúgy Barcelonában találkoztam először. Ezek változatos falatkák, amiket jellemzően bárok pultjaira pakolnak ki és az ember italozás közben szemezget belőlük. Itt az evés mellett az ember a vadászati ösztöneit is kiélheti. :)

 

 

Ha már a bárokról van szó, van kedvenc spanyol italod?

Ebédhez egy pohárka San Miguel  sör, vacsora előtt sangría, végül pedig jéghideg cava (spanyol pezsgő), ezeket szoktam kint inni szép sorban egymás után.

Egyértelművé vált a beszélgetés során, hogy közel áll hozzád a spanyol konyha, kapásból mondtál kedvenc spanyol ételt, italokat. Mi az, amiben szerinted a spanyolok a legjobbak a gasztronómia területén?

A helyi gasztronómia szenvedélyes, fűszeres, és legtöbbjük nincs túlkomplikálva. A tapas kultúra pedig külön említésre méltó, főleg a vidéken található egyszerű tapas bárokra gondolok, ahol szinte megállt az idő. Imádok beülni a helyiek közé és croquetast meg isteni olajbogyókat majszolgatni egy kis pohár sör mellett.

Kiváncsi vagy Fördős Zé spanyol receptjeire? Nézd meg, hogy ő hogy készíti a paella-t vagy a spanyol fokhagymalevest! 

 

Fotó: zeakonyhaban.blog.hu 

 

 

 

 

Fotók: zeakonyhaban.blog.hu 

Keresd az újságárusoknál a Zé magazint, ha szeretnél még több jó recepttel gazdagodni! 

Zé magazin a neten: zemagazin.hu

Fördős Zé blogja: zeakonyhaban.blog.hu

Street Kitchen: streetkitchen.hu