BIDF fesztivál jan. 23-28.

A 2018. január 23-28 között a Cinema City Arénában 4. alkalommal megrendezésre kerülő BUDAPEST INTERNATIONAL DOCUMENTARY FESTIVAL a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye és fóruma, illetve e filmek magyarországi premierje.

A fesztiválon a közönség minden vetítés után a film kulisszatitkairól kérdezheti a meghívott alkotókat. A filmek versenyében rangos szaktekintélyekből álló zsűri dönt a díjakról. A fesztivál alapítói: Sós Ágnes nemzetközileg elismert filmrendező és Balogh Rita kreatív producer.

A fesztiválon három spanyol film is megtekinthető.

La Chana, a flamenco királynője

rendező: Lucija Stojevic, 2016.

spanyol-izlandi-amerikai dokumentumfilm, spanyol nyelven, angol és magyar felirattal, 84 perc


Minden idők egyik legnagyobb flamenco táncosa, La Chana, az 1960-70-esévekben az egész világot rabul ejtette újszerű stílusával és lélegzetelállító ritmusaival. Peter Sellers, akivel együtt szerepel aThe Bobo c. filmben (1967), meghívja őt Hollywoodba. La Chana azonban karrierje csúcsán, rejtélyes módon eltűnik a színpadról. A film intim bepillantást enged a már nem fiatal, autodidakta cigány táncosnő érzéseibe, gondolataiba, aki két évtizedes távollét után még egyszer  visszatér a színpadra, hogy egy utolsó alkalommal, „ülve táncolva” kápráztassa el közönségét.Vágyak tere / Plaza de la soledad

rendező: Maya Goded, 2016.

mexikói dokumentumfilm, spanyol nyelven, magyar és angol felirattal, 84 perc


Carmen, Lety, Raquel és Esther utcalányok Mexikóvárosban. Van közöttük 50, de 80 (!) éves is. Életük színtere a város egyik főtere. Mit sem számit náluk az életkor, ugyanazzal a hévvel táncolnak és hódítanak, mint fiatal korukban. Ahogy azonban múlik az idő, úgy vágynak egyre inkább egy társra és biztonságra, egy öreg barát, „bajtárs”, vagy akár az önmagukba vetett hit képében. E mélységekben, árnyalatokban gazdag film olyan világba engedbepillantást, amelyről másként sosem szereznénk tudomást.


Ada-t polgármesternek! /Ada for mayor

rendező: Pau Faus,  2016.

spanyol dokumentumfilm,  spanyol és katalán nyelven, angol és magyar felirattal, 86 perc

Kalandfilmbe illő történet, mely a szemünk előtt zajlik: lehetséges-e, hogy a „hétköznapi” asszonyt, Ada Colau-t, aki nem politikai szereplő, nem korrupt, pusztán dolgos, okos és tisztességes, Barcelona polgármesterévé válasszák? A személyes hangvételű történet Ada egy évét követi nyomon a barcelonai kilakoltatás elleni harc megszervezésétől a polgármesteri választásokig. A film nemcsak egy kialakulóban lévő civil platform működésébe enged betekintést, hanem Ada belső vívódásaiba is: vajon nem válik-e ő is olyanná, mint akiknek viselkedését olyan gyakran megkérdőjelezi? Egy biztos: valamiért együtt drukkolunk… hisz nagy a tét.

www.bidf.hu