Mi az a sidra?

Sidra- spanyol almaborSpanyolország északi régiójának, azaz Asturias-nak egyik jellegzetes itala a sidra. Nem egy pálinka jellegű gyomormelegítőre kell gondolni, inkább egy könnyed nyári italra, mely mindössze 4-6% alkoholt tartalmaz. De miből készül és hogyan fogyasztják a spanyolok?

Bővebben

Salmorejo, azaz a gazpacho testvére

salmorejo - spanyol levesÍgértük, hogy megosztjuk Veletek a gazpacho testvérének is titulálható spanyol (hideg) leves receptjét, azaz, hogy miből és hogyan készül a salmorejo. Az a jó, hogy egyszerű elkészíteni és nagyon finom!

Bővebben

Olivabogyó fesztivál Andalúziában

olivabogyóA mediterrán térség, azon belül is Andalúzia egyik jellegzetes növénye az olajfa, melynek termése, az olivabogyó ma már nem csak Spanyolországban igen közkedvelt, hanem egész Európában. A bogyókat ősszel szüretelik és utána, december elején kerül sor az olivabogyó fesztiválra az egyik andalúz kisvárosban, Martosban.

Bővebben

Bejött a spanyoloknak!

csoki Chocome, Spanyolország, Madrid Spanyolország egyik csúcsgasztronómiai rendezvényén, a XXVI. Salón de Gourmets kiállításon óriási sikert aratott a magyar táblás sikercsoki, a ChocoMe. Tenerifétől Ibizáig, Santandertől Gibraltárig, mindenhonnan érdeklődtek a kézzel készült, személyre szabható csokoládé iránt és magyar termékként elsőként a Chocome be fog kerülni az El Corte Inglés áruházak polcaira is!

Bővebben

Zizi Spanyol Fiesztája

A nyár lehet, hogy elmúlt, de a szeptemberi napok is tartogatnak remek spanyolos programokat. Zizi, azaz Budapest egyetlen tematikus pezsgőbárja egy 3 napos rendezvénnyel készül, ahol lesz minden, ami spanyolos szem-szájnak ingere. 

Bővebben

Spanyol karácsonyi menü

Karácsonyi spanyol ételekSpanyolországban, a "La Nochebuena”, azaz a Szenteste nem a nagy karácsonyi ajándékozásról szól, mint nálunk -hiszen ezzel január 6-ig, a Napkeleti Bölcsek (Reyes Magos) érkezéséig várnak- azonban az ünnepet méltóképpen, nagy családi lakomával ünneplik, ami hosszú órákig eltart, nem ritkán az éjszakába nyúlik.

Bővebben

Spanyol chef érkezett Budapestre

andalúz chef, andalúz receptverseny, Extenda Az Extenda (Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda) szervezésében meghirdetett receptverseny nagy tömegeket mozgatott meg idén és a szigorú szakmai zsűri értékelése szerint jóval átgondoltabb, kifinomultabb receptek érkeztek, mint az elmúlt évben.

Bővebben

Andalúz Gourmet Fesztivál

Andalúz Gourmet Fesztivál 2012. április 20-án több mint 30 kiállító mutatja be andalúz termékeit a Gellért Szállóban. Lesz spanyol sonka, chorizo, halkonzervek, különleges snack-ek, extra szűz olívaolajok, fűszerek és természetesen spanyol borok. Az estet -stílusosan- egy koncert és egy flamenco show zárja.

Bővebben

Spanyol desszertek

Flan, spanyol desszertLassan indul a maratoni karácsonyi sütés-főzés, ezért mi is egy-két spanyol édesség receptjével rukkolunk elő, hátha a beigli mellett elfér egy spanyol polvorón vagy esetleg flan is, ami bár nem kifejezetten karácsonyi, de olyan finom, hogy bátran fogyaszthatjuk az ünnepek alatt is. 

Bővebben

Mennyei spanyol kaják a Pata Negrában

Pata negra, spanyol tapas bar BudapestKiszivárgott a híre, hogy új spanyol tapas-ok érkeztek a Pata Negra-ba Budapesten. Még azt is sikerült megtudnunk, hogy a legújabb finomságok Sevillából és Córdobából származnak, mondhatjuk azt is, hogy a Feria de Abril ihlette őket. Vegyük sorra az új spanyol csemegéket:   

Bővebben

¡ViVa México! ¡ViVa Prime Steakhouse!

¡ViVa México! ¡ViVa Prime Steakhouse!

Prime Steakhouse, Viva México, Mexikói hetekA mexikói konyha világszerte tradicionális ételeiről és csípős ételeiről híres. S bár maga Mexikó kicsit messze van, márciusban csak a Lövőház utcáig kell elmenned érte: Molnár Gyula, a Prime Steakhouse executive chefje Budapestre, egyenesen a vendégek tányérjába varázsolja ezt az egzotikus ízvilágot és a legnépszerűbb mexikói ételeket.

 

Bővebben

Barcelonai étteremajánló

loco_pici"Mondd, nem tudsz valami jó helyet Barcelonában?" Annyiszor szegezték ezt a kérdést a budapesti Pata Negra étterem tulajdonosának, hogy úgy döntött, összeszedi a tapasztalatszerző gasztroútjainak legjobb állomásait, ahol a legjobbat lehet enni és ahova érdemes betérni.

Bővebben

Spanyolország éléskamrája

GAspar Llanes és Naszály Éva2011. június 16-án indult a Cora áruház Spanyol Hetek akciója, ahol 29-ig Andalúzia és Murcia termékeit ismerhetik meg a vásárlók. A megnyitón részt vett Gaspar Llanes, andalúz gazdasági államtitkár is, aki válaszolt kérdéseinkre és elárulta nekünk azt is, hogy készíti kedvenc ételét. A szervezők is pont ezt tűzték ki célul, hogy ne csak megismerje az alapanyagokat a közönség, hanem felhasználásukhoz tippeket, tanácsokat is kapjanak.

Bővebben

Spanyol hetek

Spanyol hetek a Cora-ban2011. június második felében több mint 200 féle spanyol terméket találsz a Cora hipermarketek polcain a Spanyol Hetek akció keretében, melynek ünnepélyes megnyitójára 2011. június 16-án kerül sor a törökbálinit áruházban. A szervezők beszéde után termékkóstolás veszi kezdetét.

Bővebben

Andalúz finomságok

eper, andalúz receptek, spanyol konyhaAhogy korábban is írtuk, nemrég került megrendezésre az I. Andalúz Receptverseny az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda(Extenda) jóvoltából. A verseny az „Egy csipetnyi Andalúzia” nevű Facebook oldalon lett meghirdetve, ahol olyan recepteket várt a zsűri, mely ötvözte az andalúz és magyar konyha jellegzetességeit és legalább egy andalúz hozzávalót is tartalmazott.

Bővebben

Nyerj andalúz ajándékcsomagot!

extenda_receptverseny_legkisebbElkezdődött az Andalúz receptverseny KÖZÖNSÉGSZAVAZÁSA! Május 15-ig lehet szavazni a beküldött pályaművekre az Egy csipetnyi Andalúzia facebook oldal Andalúz Receptverseny menüpontjának Feltöltött Receptek fülén. Érdemes körülnézni a beérkezett receptötletek között illetve szavazni, mert andalúz ajándékcsomagot lehet nyerni.

Bővebben

I. Andalúz receptverseny

extenda_receptverseny_legkisebbZamatosan telt ízek, friss fűszerek, egészséges hozzávalók – egy igazi mediterrán menü garantáltan jókedvre derít! Az Extenda (Andalúz Kereskedelmfejlesztési Iroda) jóvoltából a déli életérzés már áprilisban a magyar konyhákba költözik: a mediterrán konyha emblematikus hozzávalóit népszerűsítő andalúz receptverseny keretében mindenkinek lehetősége nyílik kipróbálni ügyességét, kreativitását a dél-spanyol konyha alapanyagainak felhasználásával. Sőt, andalúz sztárséfünktől még egy autentikus dél-spanyol menü elkészítésének fortélyait is ellesheted.

Bővebben

Spanyol ízek Budán és Pesten

Pata Negra - tapas y copas - spanyol tapas barSpanyolország konyhája, jellegzetes ételei legalább olyan változatosak, mint maga a kultúra. Andalúzia, Asturias vagy Baszkföld – csak, hogy három régiót említsünk- ég és föld. Hogy lehet mégis egy budapesti étteremben visszaadni ezt a változatos ízvilágot? Losits Vilmos és Mókusz Szilveszter, a Pata Negra tapas bár tulajdonosai ezt a kihívást választották: a folyamatosan megújuló spanyol tapas- és pincho világból nyújtanak kóstolót Budapesten.

Bővebben

A spanyolok beiglije

Spanyol karácsonySpanyolországban a Szenteste után még nincs vége a Karácsonynak, sőt most jön még csak a java: a nagy ajándékozás ugyanis Vízkeresztkor, január 6-án van. Ekkor érkeznek a Háromkirályok (Reyes Magos) és lepnek meg ajándékokkal minden spanyolt, aki az év folyamán jó magaviseletet tanusított. Ellenkező esetben -virgács helyett- egy széndarabka jár, ami persze cukorból van, csak a külseje megtévesztő.

Bővebben