Mi az a sidra?

Sidra- spanyol almaborSpanyolország északi régiójának, azaz Asturias-nak egyik jellegzetes itala a sidra. Nem egy pálinka jellegű gyomormelegítőre kell gondolni, inkább egy könnyed nyári italra, mely mindössze 4-6% alkoholt tartalmaz. De miből készül és hogy fogyasztják a spanyolok?

Bővebben

Turrón, te imádnivaló!

Visszavonva

Turrón, te imádnivaló! 

Egyik jellegzetes karácsonyi spanyol édesség a turrón, mely alapvetően mandulából és mézből készül, de persze millió változata létezik: pisztáciás, katalán krémes, csokis, marcipános, kókuszos  és még sorolhatnám. Lényeg, hogy egyik finomabb mint a másik és karácsonykor minden spanyol család asztalán megtalálható...rövid ideig.

 

A leghíresebb turrón Alicante-tól 20 km-re, Jijona-ban készül, ahol egy múzeumot is ennek a karácsonyi finomságnak szenteltek: Museo del Turrón 

 

Ahogy az alábbi fotó is mutatja, léteznek külön turrón-ra szakosodott delikátok is, ahol kedvünkre válogathatunk, ha nincs kedvünk otthon saját kezűleg készíteni.

 

turroneria, spanyol édesség, karácsony Spanyolországban

 

Itthon nem nagyon lehet kapni (sajnos), vagy ha valahol fellelhető, általában arany áron mérik. Bár, hozzáteszem- megéri, mert nagyon finom! 

 

 

 

Salmorejo, azaz a gazpacho testvére


salmorejo - spanyol levesÍgértük, hogy megosztjuk Veletek a gazpacho testvérének is titulálható spanyol (hideg) leves receptjét, azaz, hogy miből és hogyan készül a salmorejo. Az a jó, hogy egyszerű elkészíteni és nagyon finom!


Bővebben

Olivabogyó fesztivál Andalúziában

olivabogyóA mediterrán térség, azon belül is Andalúzia egyik jellegzetes növénye az olajfa, melynek termése, az olivabogyó ma már nem csak Spanyolországban igen közkedvelt, hanem egész Európában. A bogyókat ősszel szüretelik és utána, december elején kerül sor az olivabogyó fesztiválra az egyik andalúz kisvárosban, Martosban.

Bővebben

Almás buñuelo - spanyol fánk

Már rég "főztünk" itt a portálon, ezért most egy gyorsan, könnyen elkészíthető spanyol desszert receptjét osztjuk meg veletek, amit egy korábbi Miele főzőesten, azaz Kulináris Praktikán készítettünk el. 

Bővebben

Bejött a spanyoloknak!

csoki Chocome, Spanyolország, Madrid Spanyolország egyik csúcsgasztronómiai rendezvényén, a XXVI. Salón de Gourmets kiállításon óriási sikert aratott a magyar táblás sikercsoki, a ChocoMe. Tenerifétől Ibizáig, Santandertől Gibraltárig, mindenhonnan érdeklődtek a kézzel készült, személyre szabható csokoládé iránt és magyar termékként elsőként a Chocome be fog kerülni az El Corte Inglés áruházak polcaira is!

Bővebben

Zizi Spanyol Fiesztája

Zizi Spanyol Fiesztája 

Hűvösben is lehet pezsegni!
A nyár lehet, hogy elmúlt, de a szeptemberi napok is tartogatnak remek spanyolos programokat. Zizi, azaz Budapest egyetlen tematikus pezsgőbárja egy 3 napos rendezvénnyel készül, ahol lesz minden, ami (spanyolos) szem-szájnak ingere. 

Bővebben

Spanyol főzőest

Spanyol Főzőest szeptember 19-én

Főzőest, Spanyol Kulináris Praktika, Miele Főzőiskola, Spanyol Portál, spanyol konyhaA Spanyol Portál és a Miele Főzőiskola közös szervezésében spanyol secialitásokat, tapas-okat tanulhatsz meg elkészíteni Kis Sanyi chef vezetésével. Nem kell profinak lenned, a program amatőröknek szól, baráti légkörben zajlik és a végén meg is esszük, amit főztünk. 

Bővebben

Újra Spanyol Kulináris Praktika

Visszavonva

Spanyol főzőest. Jössz?

Főzőest, Spanyol Kulináris Praktika, Miele Főzőiskola, Spanyol Portál, spanyol konyhaGyere, újra főzünk! Hogy hol és mit? A Miele Főzőiskolában spanyol secialitásokat, tapas-okat, Kis Sanyi chef vezetésével. Nem kell profinak lenned, a program amatőröknek szól, baráti légkörben zajlik és a végén meg is esszük, amit főztünk. 

 

Bővebben

Spanyol karácsonyi menü

Karácsonyi spanyol ételekSpanyolországban, a "La Nochebuena”, azaz a Szenteste nem a nagy karácsonyi ajándékozásról szól, mint nálunk -hiszen ezzel január 6-ig, a Napkeleti Bölcsek (Reyes Magos) érkezéséig várnak- azonban az ünnepet méltóképpen, nagy családi lakomával ünneplik, ami hosszú órákig eltart, nem ritkán az éjszakába nyúlik.



Bővebben

Spanyol chef érkezett Budapestre

Spanyol chef érkezett Budapestre 

andalúz chef, andalúz receptverseny, Extenda Az Extenda (Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda) szervezésében meghirdetett receptverseny nagy tömegeket mozgatott meg idén és a szigorú szakmai zsűri értékelése szerint jóval átgondoltabb, kifinomultabb receptek érkeztek mint az elmúlt évben.

Bővebben

II. Andalúz receptverseny

II. Andalúz receptverseny 

extenda-receptverseny2012. április 23-tól újra Andalúz Receptversenyt indít az Extenda. (Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda). A kikötés mindössze annyi, hogy a beküldött receptednek tartalmaznia kell minimum egy andalúz alapanyagot, például olíva bogyót, spanyol sonkát, kapribogyót, Sherry ecetet. 

Bővebben

Andalúz Gourmet Fesztivál

Andalúz Gourmet Fesztivál 

Andalúz Gourmet Fesztivál 2012. április 20-án (pénteken) több mint 30 kiállító mutatja be andalúz termékeit a Gellért Szállóban. Lesz spanyol sonka, chorizo, halkonzervek, különleges snack-ek, extra szűz olívaolajok, fűszerek és természetesen spanyol borok. Az estet -stílusosan- egy koncert és egy flamenco show zárja.

Bővebben

Spanyol desszertek


Flan, spanyol desszertLassan indul a maratoni karácsonyi sütés-főzés, ezért mi is egy-két spanyol édesség receptjével rukkolunk elő, hátha a beigli mellett elfér egy spanyol polvorón vagy esetleg flan is, ami bár nem kifejezetten karácsonyi, de olyan finom, hogy bátran fogyaszthatjuk az ünnepek alatt is. 

Bővebben

ChocoMe és Spanyolország

Visszavonva

ChocoMe és Spanyolország

Mészáros Gábor,  ChocoMe tulajdonosával beszélgettünk a madridi Salón de Gourmets kiállításon való szereplésükről, a spanyolok angol tudásáról, a spanyol visszajelzésekről.

 

 

Főzzünk spanyol ételeket együtt!

 
Spanyol Kulináris Praktikák
Főzni jó, a spanyol kaják finomak! De ezt lehet még fokozni: társaságban főzni még jobb és ha mindemellé még spanyol borokat is kortyolgatunk, úgy pláne sokkal jobb! Az sem árt, ha van a csapatban olyan valaki is, aki tudja, hogyan készülnek a spanyol specialitások és ebben segít is. Ő nem más, mint Kis Sanyi, a Miele Főzőiskola séfje. A főző csapat pedig alakulóban van, téged is várunk 2012. április 4-én a következő Spanyol Kulináris Praktikára.
Bővebben

Tanulj meg spanyol ételeket készíteni


spanyol főzőestA szeptemberi Spanyol Kulináris Praktika (Főzőkurzus) annyira jól sikerült, hogy jön a következő felvonás 2012. február 13-án! Természetesen most más menüt fogunk közösen elkészíteni, de ugyanúgy a Miele Főzőiskolában, Kis Sanyi (chef) vezetésével. 
A "főzőleckén" kívül még erre számíthatsz:

 
Bővebben

Mennyei spanyol kaják a Pata Negrában


Pata negra, spanyol tapas bar BudapestKiszivárgott a híre, hogy új spanyol tapas-ok érkeztek a Pata Negra-ba Budapesten. Még azt is sikerült megtudnunk, hogy a legújabb finomságok Sevillából és Córdobából származnak, mondhatjuk azt is, hogy a Feria de Abril (andalúz ünnep) ihlette őket. Vegyük sorra az új spanyol csemegéket:   

Bővebben

Indul a spanyol főzőcske!

Indul a spanyol főzőcske! 

spanyol tapas, spanyol főzőtanfolyamMár annyian mondtátok, hogy szervezzünk olyan programot is, ahol a spanyol konyha rejtelmeibe lehet betekintést nyerni, sütni-főzni, tapas-okat készíteni, hogy kifőztünk Nektek valamit! Egy szép őszi napon megadatik a lehetőség, hogy köténnyel felvértezve, fakanállal a kezedben, számos főzni vágyó kalandorral egyetemben, részt vegyél egy spanyol főzőnapon.

 

Bővebben