Gazpacho - hűsítő leves a kánikula idejére

gazpachoA név -gazpacho- tulajdonképpen egy friss, hideg paradicsom- vagy inkább zöldséglevest takar, ami a mi paradicsomlevesünknél testesebb és kizárólag hidegen fogyasztandó.

Ha esetleg van kedvetek otthon belevágni a gazpacho elkészítésébe, akkor íme egy recept, hogy valójában hogy is készül ez a spanyol specialitás.

Ha jobbnak látjátok inkább megkóstolni egy chef által készített verziót, a mediterrán ételeket kínáló vendéglátók étlapján biztos megtaláljátok, na és persze a spanyol éttermek, bárok kínálatából még Budapesten sem hiányozhat. Jó étvágyat!

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 kg érett paradicsom
  • 2 zöldpaprika
  • 2 kisebb hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kenyérbél/zsemle
  • 1 kígyóuborka
  • olivaolaj
  • borecet
  • víz (ha esetleg túl sűrűnek találjátok)

Ha megvannak a hozzávalók, legelőször áztassuk be egy kis vízbe a kenyérbelet/zsemlét. Ha ezzel megvolnánk, neki is láthatunk a megmosott zöldségek meghámozásához és felaprításához.

Közben a kenyér is megszívta magát, úgyhogy már össze is turmixolhatjuk a felaprított zöldségekkel, az olivaolajjal, borecettel és némi sóval.

Ha túl sűrűnek tűnne, önthetünk hozzá egy kis vizet is. Ezután legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy jól lehűljön és összeérjenek az ízek.

Jó étvágyat!