Féria de Abril így buliznak a spanyolok

Feria de Abril, Sevillanas

A Féria de Abril Andalúzia legnagyobb, legszínesebb fesztiválja, amit a Húsvét utáni időszakban rendeznek. Ezen a spanyol ünnepen a mulatásé a főszerep a jellegzetes zene, tánc, ízletes ételek és italok kíséretében. Inhof Katalin “La Kati” flamenco táncművész, aki már többször vett részt ezen a spanyol ünnepen, mesélt a Féria de Abril-ról.

Mi is ez a Féria de Abril?

Inhof Kati: Ez egy tavaszi fesztivál, amit Húsvét után Sevillában, Andalúzia fővárosában ünnepelnek először. Minden andalúz kisvárosnak megvan a maga fériája, mindenhol megünneplik csak más időpontban. A sevillai féria a leghíresebb, de a jerezi és cordobai fériák is elég népszerűek.

feria de abril, utca

Mi történik a férián?

I.K.: A város egy speciális területén úgynevezett casetákat építenek, ezek sátrak, pavilonok, és úgy vannak berendezve, mint egy kis házikó. Sevillában ezeket a casetákat jó nevű ismert családok, közintézmények és magán intézmények, mint például vállalatok vagy szervezetek ( egyesületek, barátok, kulturális egyesületek, klubok, stb.) állitanak, és az itt dolgozók és azok csalaládtagjai illetve barátai lephetnek be. De vannak nyilvános sátrak is, ahova bárki bemehet. A casetákban megy a zene, általában élő zene van, vannak sátrak, ahol egész nagy zenekar lép fel, és a spanyolok ott buliznak, Sevillanast, rumbát táncolnak, megy az eszem-iszom, tapasokat lehet enni, sherry-t, rebujitot-t, tinto de verano-t (spanyol fröccs) inni.

A hétköznapi emberek is ismerik a Sevillanast, tudják táncolni?

I.K.: Igen, mindenki ismeri a Sevillanast, vagy megtanulják otthon a családtól, vagy tánciskolákban is szerveznek tanfolyamokat. A Sevillanas szó szerint sevillai lányokat jelent, és a flamencóval ellentétben egy páros tánc. Mindig nagy készülődés előzi meg a fériát, minden évben új ünneplő ruhát csináltatnak maguknak erre az alkalomra. Már hetekkel korábban elkezdenek készülni, új anyagokat, kiegészítőket vásárolnak és ruhát varratnak maguknak. Minden évben más a divat, a design, amit mindenki igyekszik követni. De nem csak a divat változik minden évben, hanem a diszítés is. Van egy nagy kapu “portada” amin keresztűl lehet a féria területére bejutni, és ezt minden évben máshogy diszítik fel, és mindig nagy várakozás előzi meg, hogy vajon idén milyen lesz. A caseták, pavilonok mellett van egy másik terület, ahol vidámpark van óriáskerékkel, hullámvasúttal és egyéb játékokkal.

Milyen személyes élményeid vannak a fériáról?

I.K.: Először Cadizban vettem részt férián, Sevillanast táncoltam a helyiekkel, idősebb bácsikkal, nagyon tetszett, hogy lehetett az utcán táncolni, a spanyolok meg odavoltak, hogy külföldiként tudom a helyi táncukat.

feria de abril, sevillanas1

Az is tetszett, hogy felvehettem a flamenco ruhámat, és vonulhattam végig a városon a többi emberrel a féria területére. A jerezi férián az tetszett, hogy ott nagyon sok szép lovat láttam. Imádom a lovakat, és gyönyörű andalúz lovakat lehet látni. A féria a XIX. században még állatvásár volt, és bár ma már állatokat nem árulnak, de az megmaradt, hogy felvonulnak lovakkal, szamarakkal, ki lóháton, ki lovaskocsin. Megállnak egy-egy casetánál, kikötik a lovat, bemennek inni valamit, beszélgetni kicsit, aztán mennek tovább.

feria de abril, lovak

A sevillai férián az volt nagy élmény, hogy a barátaim be tudtak vinni arra a részre, ahova csak meghívóval lehet bemenni. Ott is sokat táncoltam Sevillanast, például a barátnőm kislányával is, mert természetesen a gyerekek is ismerik a táncot. A gyerekek azért is szeretik a fériát, mert az ünnepi hét idejére bezárnak az iskolák, a vállalatok lehúzzák a rolót, és gyakorlatilag megszűnik minden más működni.

feriadeabril

A féria idején minden nap szoktak bikaviadalt is tartani, szóval egy igazán sokrétű és látványos ünnepről van szó, ezért mindig nagyon sok turista is érkezik Andalúziába.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnék élőben megnézni a fériát?

I.K.: Nagyon nagy élmény, mindenkinek ajánlom, hogy egyszer lássa élőben, arra viszont fel kell készülni, hogy mivel nagy az érdeklődés, ilyenkor mindig felmennek az árak. Tehát az utazást érdemes jó előre megszervezni, a szállást hónapokkal korábban lefoglalni. Aki szeretne belekóstolni a féria hangulatába, Budapesten is megteheti április 20-án. A már második éve futó Flamenco Kultúrája programsorozat következő előadásán a Féria de Abril lesz a téma. Díszletekben is próbáljuk megídézni a féria hangulatát, a büfében lehet venni tinto de verano-t, és Sevillanas bemutató, Sevillanas tánctanítás, és flamenco rumba tánctanítás is lesz az élő zenés flamenco előadás mellett. Vendégem lesz Jahromi-Józsa Berti, a Granada Nyelviskola vezetője, akivel arról fogok beszélgetni, hogy mennyire van fontos szerepe a spanyol nyelvtudásnak, vagy a spanyol kultúra ismeretének. Én például azért mentem Spanyolországba, hogy megtanuljak spanyolul, és úgy találtam rá a flamencóra. Már nagyon készülünk az előadásra, igazi spanyolos bulit fogunk csapni, remélem minél többen velünk tartanak!

2017. április 20. – 19:00

La Kati Cuadro Flamenco előadás – Féria de Abril

Eötvös10, 1067 Budapest, Eötvös u. 10.

Jegyvásárlás és bővebb információ itt.

Forrás: Flamencoportal.hu; író: Kerekesi Éva