A spanyol krokettben nincsen krumpli
A spanyolok imádják a krokettet, melynek számtalan verziója létezik - lehet sajtos, sonkás, tonhalas - de egyben mind hasonlít: az összetevők között nem szerepel burgonya. Ha nem kóstoltad még ezt a spanyol specialitást, de nem szeretnél vele addig várni míg eljutsz Spanyolországba, készítsd el otthon!
A következő bevásárló listával indulj el:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
20 dkg Serrano sonka
1 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 liter tej
1 csokor petrezselyem a díszítéshez
A panírhoz:
liszt
3 tojás (felverve)
zsemlemorzsa
olívaolaj
Ha minden megvan, irány a konyha!
A vajjal fogjuk kezdeni. Kockákra vágjuk és felmelegítjük. Míg az elolvad, apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát illetve a sonkát. Ha készen vagyunk, bele is tesszük őket a vajba. Hozzáadjuk a lisztet és jól összeforgatjuk az egészet, majd lassanként beleöntjük a tejet, miközben folyamatosan kevergetjük. Kb. 20 perc alatt összeáll a masszánk, amit megszórunk a felaprított petrezselyemmel, majd kiöntjük egy tepsibe. (ha szeretnénk, megkenhetjük egy kis vajjal, hogy száradjon ki a teteje)
Ha kihűlt, felvágjuk és kroketteket formázunk belőlük. Már csak be kell paníroznunk -liszt, tojás, zsemlemorzsa- és bő olajban kisütni őket. Ha megsültek, célszerű kicsit lecsepegetetni őket, hogy a felesleges olajtól megszabaduljunk.
¡Qué aproveche! - azaz jó étvágyat! Remek kísérője lehet egy pohár bornak, de eheted hús mellé is köretként.
Kívül ropogós, belül krémes és sose megy ki a divatból.