Loading color scheme

Önkéntes munka Spanyolországban

Hallottál már az EVS programról? Ezen a héten Szép Judittal készítettünk interjút, aki az Európai Önkéntes Szolgálat keretében 9 hónapot töltött Spanyolországban, Valenciában. Ha Téged is érdekel, miként lehet megpályázni önkéntes lehetőségeket Spanyolországba és milyen feltételekkel lehet részt venni az EVS programban, olvass tovább!

 Valencia, Spanyolország, önkéntes munka

Mesélj nekünk, milyen területen végezted az önkéntes munkát?

Szellemi fogyatékosokkal foglalkoztunk, keddtől szombatig. Délelőttönként kézműves és egyéb foglalkozásokat tartottunk, délutánonként pedig általános iskolás anyagokat oktattunk (matematika, nyelvtan, földrajz, számítástechnika, stb.) A kettő között pedig a jól megérdemelt siesta-t élvezhettük. :) Szombat délelőttönként szabadidős programként kirándulni vittük a csoportot. Ezen kívűl tavasszal és nyáron egy-egy 10 napos táboroztatásban is részt vettünk.  

Mennyi időbe telt, míg találtál ilyen önkéntes lehetőséget?

Pályázni kell a önkéntességre és a procedúra elég hosszadalmas. Tulajdonképpen az egész program felépítésére jellemző, hogy általában 5-6 hónap telik el a pályázatbenyújtási határidő és a kiutazás között. Erre minden pályázónak számítania kell!

Én májusban határoztam el, hogy részt szeretnék venni a programban, és novemberre igazolt vissza a fogadó szervezet, hogy várnak. Decemberben lefolytak a szükséges előkészületek, repülőjegy foglalás, képzés és január első hetében már kezdhettem is annál a szervezetnél, akiknél az önkéntesi munkát végezhettem. (A fogadó szervezet nem egyenlő az önkéntesi munkát biztosító szervezettel.)

spanyolországi önkéntesek, EVS, munka

Hogyan emlékszel vissza a kint töltött időre?

Felejthetetlen élmény, számomra nagyon megérte a 9 hónap! Ha lett volna rá alkalom és lehetőség mindenképpen repetáztam volna, azonban csak egyszer lehet részt venni a programban.

A megélhetés mennyire biztosított az önkéntesek számára? El lehet lenni abból a zsebpénzből, amit adnak, vagy azért szükséges itthonról vinni némi tartalékot, költőpénzt?

Teljes mértékben biztosítottak a megélhetési feltételek!

Az Európai Unió által létrehozott Fiatalok Lendületben Programhoz elkülönített büdzséből támogatták az önkénteseket. Biztosították az önkéntességgel kapcsolatos képzést (egyet a kezdés előtt, kettőt az adott országban és még egyet miután visszajöttél), állták a ki és -visszautazás (repülőjegy, vonatjegy, célországtól függően), a helyi közlekedés, a lakbér, az ételfogyasztás, és a nyelvtanfolyam költségeit . A plussz zsebpénz mértéke attól függött, hogy melyik országot céloztad meg. Spanyolországban havonta akkoriban - ha jól emlékszem- 25-50 eurót kaptunk. (2010- es adat - szerk.)

Természetesen a személyes igények eltérőek lehetnek, attól függ, ki mekkora lábon szeretne élni az önkéntes munkavégzés alatt, de alapvetően nem szükséges külön költőpénzt vinni. (Bár némi tartalék azért jól jöhet, bármilyen esetre.)

Mit profitáltál az önkéntességből?

Kézzelfogható profit mindenképpen a nyelvtudás és a nemzetközi kapcsolatok. Természetesen emellett önismeret téren is sokat tanultam, fejlődtem illetve nőtt a kitartásom és az akaraterőm. 

 

flamenco kviz banner

mala leche