Salmorejo, azaz a gazpacho testvére
Ígértük, hogy megosztjuk Veletek a gazpacho testvérének is titulálható spanyol leves receptjét, azaz, hogy miből és hogyan készül a salmorejo. Az a jó hírünk, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell konyhatündérnek lenned ahhoz, hogy összesdobd ezt a szuper spanyol levest.
Hozzávalók:
(6 személyre)
1 kg piros és érett paradicsom
0,5 kg 1 - 2 napos fehér kenyérbél
2 nagy gerezd fokhagyma
3 - 4 ek. ecet
1 ek. só
0,5 pohár olívaolaj
Hozzávalók a díszítéshez:
4 db főtt tojás
10 dkg apróra vágott Serrano sonka
Elkészítés:
A meghámozott fokhagyma gerezdeket és a paradicsomot belehelyezzük egy turmixgépbe, sót adunk hozzá, majd összeturmixoljuk. Amikor a paradicsom kellően pépessé válik, hozzáadjuk a kenyérbelet és az ecetet, majd tovább keverjük, majd lassanként olívaolajat adagolunk hozzá.
Miután elkészült a salmorejo, - mely egy főzést nem igénylő, hideg, sűrű leves - pár órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy jól összeérjenek az ízek.
Kevéssel tálalás előtt kis leveses csészékben szervírozzuk, a tetejét apróra vágott sonkával, keménytojással díszítjük, és egy kiskanál olívaolajat öntünk rá. A hidegen tálalt levest önmagában vagy kenyérrel fogyasztjuk.