Egynyelvű spanyol nyelvvizsga

Ha egynyelvű spanyol nyelvvizsgát szeretnénk, már a BME vizsgáját is választhatjuk, hiszen 2013-ban bevezették az egyszerűsített, ezáltal rövidebbé és könnyebbé vált, államilag akkreditált egynyelvű spanyol nyelvvizsgát is. Lássuk mit érdemes tudni az új vizsgatípusról!

A szóbeli vizsgarész megegyezik a kétnyelvű nyelvvizsgáéval: a hallás utáni szövegértést mérő résznél jegyzetkészítés és igaz-hamis feleletválasztós feladatok, míg a Beszédkészség modulnál a rövid bevezető beszélgetés után képek alapján történő beszélgetés, témakifejtés és szituációs feladatok várnak a vizsgázókra, akár alap-, közép- vagy felsőfokról legyen szó.

Az írásbeli rész viszont sok mindenben különbözik kétnyelvű változatától. Kevesebb feladatot kell megoldani, így rövidebb lett a vizsga. Sokaknak jó hír lehet, hogy a Nyelvismeret rész, mely a nyelvtani és szókincstudást teszteli közvetlenül, teljesen kikerült a vizsgasor feladatai közül. Szintén segítséget jelent, hogy minden feladathoz használható nyomtatott szótár, és mivel a vizsga egynyelvű, értelemszerűen a fordítás is hiányzik az írásbeli vizsgáról.

És milyen feladatokra számíthatunk akkor az írásbelin? Természetesen vár ránk egy fogalmazás, amit a megadott szempontok alapján kell megírnunk, az olvasott szövegértésünket pedig szövegrészek összekapcsolása, lyukas szöveg kiegészítése feladatokkal mérik.

A nyelvvizsgaközpont honlapján minden szinten találhatunk ingyenesen letölthető minta feladatsorokat az írásbelihez és a hallás utáni szövegértéshez is, megoldó kulccsal együtt, a szintén letölthető témalista pedig a szóbeli vizsgán előforduló témaköröket tartalmazza.

Ami nem változott: ahhoz, hogy sikeres nyelvvizsgát tudhassunk magunkénak, minden részfeladatot minimum 40 %-ra kell teljesítenünk, az összpontszámunk pedig a maximálisan elérhető pontszám minimum 60%-a kell, hogy legyen.

Sikeres felkészülést és nyelvvizsgát!