Mitől lesz olyan finom a katalán krém?
Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legfinomabb spanyol desszertől van szó, amit házilagosan is könnyen elkészíthetsz, mindössze három dologra kell odafigyelned, hogy ne szúrd el.
Hozzávalók:
6 tojás
1 l tej
150 gr cukor
40 gr kukoricaliszt
fél citrom héja
fél narancs héja
1 rúd fahéj
Elkészítés:
A tejet egy lábosba öntjük és beletesszük a fahéjat valamint a fél citrom illetve a fél narancs héját. (vigyázz, hogy a gyümölcsök fehér része ne legyen benne, mert attól keserű lesz!)
Lassú tűzön 15-20 percig melegítjük, de mielőtt forrni kezdene, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. (fél óra-órát állhat)
Addig a tojássárgájához keverjük a cukrot és a kukoricalisztet, majd jól összedolgozzuk, hogy ne legyen csomós.
A kihűlt és leszűrt tejet hozzákeverjük a masszánkhoz és visszatesszük a tűzre. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett megvárjuk míg besűrűsödik.
Amikor már "testesebb" a masszánk, kis tányérkákba szedjük, mint a pudingot szoktuk, és ha már kihűlt, lefedjük őket fóliával és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára.
Ne feledd, három dologra kell odafigyelned:
1. Semmiképp ne legyen meleg a tej, amikor a cukorral és kukoricaliszttel elkevert tojássárgájához adod.
2. Várd meg míg kihűl a krém, addig ne szórd meg a cukorral. (Különben el fog ázni a feltét.)
3. A befejező műveletet közvetlen a tálalás előttre hagyd! Hints meg minden adagot 1-2 kanál cukorral és égesd rá karamellizáló pisztollyal! (Ha nincs otthon, akkor a sütő grill funkciója is megteszi.)
Katalóniában a tetejére szórt cukrot egy speciális eszközzel szokták karamellizálni, ami egy fogóval ellátott köralakú vaslap, melyet quemador de azúcarnak hívnak, s tűzbe tartanak míg izzani kezd, majd rányomják a cukorra míg az egy kemény bevonatot nem képez rajta. Ennek van elektromos változata is, illetve helyettesíthető karamellizáló pisztollyal is.
Ha nincs kedved pepecselni, ugorj be a Pata Negrába vagy rendeld házhoz! :)