Loading color scheme

Mitől lesz olyan finom a katalán krém?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legfinomabb spanyol desszertől van szó, amit  házilagosan is könnyen elkészíthetsz, mindössze három dologra kell odafigyelned, hogy ne szúrd el.

 katalán krém, Katalónia, spanyol konyha

Hozzávalók:

6 tojás
1 l tej
150 gr cukor
40 gr kukoricaliszt
fél citrom héja 
fél narancs héja
1 rúd fahéj

Elkészítés:
A tejet egy lábosba öntjük és beletesszük a fahéjat valamint a fél citrom illetve a fél narancs héját. (vigyázz, hogy a gyümölcsök fehér része ne legyen benne, mert attól keserű lesz!) 

Lassú tűzön 15-20 percig melegítjük, de mielőtt forrni kezdene, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. (fél óra-órát állhat) 

Addig a tojássárgájához keverjük a cukrot és a kukoricalisztet, majd jól összedolgozzuk, hogy ne legyen csomós. 

A kihűlt és leszűrt tejet hozzákeverjük a masszánkhoz és visszatesszük a tűzre. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett megvárjuk míg besűrűsödik. 

Amikor már "testesebb" a masszánk, kis tányérkákba szedjük, mint a pudingot szoktuk, és ha már kihűlt, lefedjük őket fóliával és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára.  

Ne feledd, három dologra kell odafigyelned: 

1. Semmiképp ne legyen meleg a tej, amikor a cukorral és kukoricaliszttel elkevert tojássárgájához adod.
2. Várd meg míg kihűl a krém, addig ne szórd meg a cukorral. (Különben el fog ázni a feltét.)
3. A befejező műveletet közvetlen a tálalás előttre hagyd! Hints meg minden adagot 1-2 kanál cukorral és égesd rá karamellizáló pisztollyal! (Ha nincs otthon, akkor a sütő grill funkciója is megteszi.)

katalán krém, spanyol desszert, finomság, cukorbevonat

Katalóniában a tetejére szórt cukrot egy speciális eszközzel szokták karamellizálni, ami egy fogóval ellátott köralakú vaslap, melyet  quemador de azúcarnak hívnak, s tűzbe tartanak míg izzani kezd, majd rányomják a cukorra míg az egy kemény bevonatot nem képez rajta. Ennek van elektromos változata is, illetve helyettesíthető karamellizáló pisztollyal is. 

Ha nincs kedved pepecselni, ugorj be a Pata Negrába vagy rendeld házhoz! :) 

 

flamenco kviz banner

mala leche